25 d’abril 2022

Víkings a Tor

Bona nit seguidors del misteri.

Un tema molt interessant que entra al bloc: Els víkings, que van tenir relació directa amb Tor i la seva història antiga.

Luciérnaga ens presenta una mica d'història de Tor i aquests bàrbars que durant la baixa edat mitjana tenien atemorida mitja Europa, i es diu que fins i tot van arribar al Continent Americà.

'Vikingos en Tor', nova pàgina a la Cova de Luciérnaga.

 


 

 

Palanca i la seva Part de La Muntanya de Tor

Ben trobats seguidors del misteri i de la MMT.

Com és ben sabut per tothom qui s'ha submergit una mica en la història de Tor i els seus esdeveniments més significatius, en Jordi Riba, Palanca, va ser el líder o el cap d'un dels bàndols formats dins de l'antiga "Sociedad de Condueños de la Montaña de Tor", esdevenint d'aquesta manera, podríem dir, com el 'comandant' de la resistència contra els associats per la urbanització de la Muntanya de Tor, Josep Montaner, 'Sansa', Francesc Sarroca, 'Cerdà', i en Rubén Castañer, entre d'altres.

Tenint en compte que es van passar la vida de plets, denúncies, i conflictes continuats, no era d'estranyar que en algun moment un dels dos bàndols afluixés una mica i reflexionés sobre tot plegat, i aquest potser va ser en Jordi Riba, de Casa Palanca, que en dues ocasions com a mínim va mirar de vendre la seva 13a part de la Muntanya de Tor. Una de les vegades l'oferí a la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya, i l'altra va ser al Comú de la Vall d'Andorra, curiosament sembla que ambdues negociacions van tenir lloc el mateix any 2005, encara que no van tirar endavant, suposem que per la problemàtica que comportava el vendre la part indivisa d'una copropietat.

 

 

Hem de suposar doncs, que en Palanca deuria tocar fons en aquella situació i decidí tirar pel dret venent-se la seva part de la muntanya, oblidant-se així de les disputes tan problemàtiques que li havia ocasionat des de feia tant de temps. Potser va ser el més assenyat, encara que potser ho va decidir un pèl tard, o fins i tot podríem barallar la hipòtesi que en Jordi Riba necessités fer diners d'una manera ràpida.

Recordem que els béns de Palanca els va heretar en Pablo Moreno, germà d'en Lázaro Moreno, el famós mosso i pinxo d'en Palanca, i cal recordar també que tant amo com mosso van acabar enemistats per qüestions desconegudes, segurament per això l'hereu d'en Palanca fou en Pablo i no el seu germà Lázaro.

Sigui com sigui, desitgem que a dia d'avui les relacions entre els copropietaris de la Muntanya de Tor flueixin amb harmonia, i continuin així durant generacions.

 

14/05/2023 Arran de l'entrevista amb Gregori de Aulestia, ens veiem obligats a rectificar la informació d'aquesta per no ser del tot correcte, segons ens explica l'entrevistat en relació al projecte del parc natural privat de Sansa a la muntanya de Tor. En podeu llegir l'entrada al següent enllaç:

Els Personatges de la Història de Tor: Entrevista amb Gregori de Aulestia


 

Més Història sobre Tor

Bona nit seguidors de la MMT.

El nostre col·laborador Luciérnaga ens entrega una mica d'història antiga sobre el poblat de Tor, en aquesta pàgina de la seva 'Cova' anomenada 'El pasado antiguo de Tor 1ª parte: ¿dos iglesias de San Pere?' que podeu visitar pitjant el mateix títol o cercant-la a l'apartat 'La Cova de Luciérnaga', al menú de la columna de la dreta >>>>

 

 ...antiguos cristianos, rechazaron la figura femenina como líder de una iglesia y símbolo destacable...

 


 

Entrada Destacada

Setè Capítol de 'Tor': Els Contrabandistes

Salutacions i benvinguts a l'entrada de la ressenya del capítol VII de 'Tor', la sèrie documental de Carles Porta, al bloc de la...