17 d’abril 2022

El Llibre de Rubén Castañer

Salutacions, seguidors de la MMT.

Tots sabem que el passat mes de gener va morir un singular personatge involucrat a la història de Tor i la seva muntanya: En Rubén Castañer Ejarque (EPD).

Un personatge força polèmic i titllat amb tota classe d'adjectius, i pel que sembla va escriure un llibre com hem pogut saber a través d'un comentari al Diari d'Andorra a Internet, i que va pronunciar una frase que es va fer cèlebre al reportatge del 30 Minuts de TV3: 'Por un puñado de dólares', frase per la que va ser batejat com l'home 'del puñado de dólares'.

Doncs bé, segons el comentari escrit per suposadament el seu fill, o un dels seus fills, sembla ser que 'El Rúben' va escriure aquest misteriós llibre, del que en desconeixem si es va arribar a publicar ni de la temàtica que hi tracta. En tenim dues referències; una al comentari del seu fill a la noticia de la seva mort coberta per Diari d'Andorra (fixeu-vos en els comentaris als peus de pàgina), i l'altra a Twitter en el tuit d'un suposat amic del desaparegut Castañer.

Des del bloc La Maledicció de la Muntanya de Tor hem demanat al fill d'en Rubén Castañer, que va heretar el nom del seu difunt pare, i al suposat amic del primer, que ens facilitin més dades sobre aquest misteriós llibre, per veure si en podem publicar alguna cosa aqui. I si algú d'ells ens vol comentar quelcom al bloc, n'estarem encantats de publicar-ho.

 


 


 

Palanca, distribuïdor del llibre 'Tor, tretze cases i tres morts'

Encara que el títol de l'entrada soni una mica surrealista, no, no ens hem tornat bojos.

Pel que sembla, el 'Patter' de Tor, Carles Porta, ens explica en una entrevista a 'Anika Entre Libros', que en Palanca comprava els exemplars del seu llibre 'Tor, tretze cases i tres morts' a preu de cost, i els distribuïa per bars i zones del Pirineu. Sembla que va esdevenir el principal venedor del llibre al Pirineu. La veritat és que deuria ser una situació força sorprenent, que et vingués el mateix Palanca en persona a oferir-te el llibre, doncs no m'imagino aquest personatge (EPD) fent de venedor ambulant, encara que si m'hi hagués trobat no m'hi hauria negat a comprar-li el llibre i els exemplars que calgués, per si de cas...

A l'entrevista, del 2.008,  en Porta comenta que té prou material per escriure un altre llibre sobre Tor i que s'ho planteja, i també que té prou indicis per arribar a concloure qui va assassinar Sansa. Esperem doncs, els seguidors del misteri de la Muntanya Maleïda, que el 'Patter' de Tor ens regali una segona joia sobre aquest misteri, i que no s'apagui la flama de l'univers Tor.

En aquest enllaç podeu llegir l'entrevista a en Carles Porta, entrevistat per 'Anika Entre Libros' l'any 2.008:

https://anikaentrelibros.com/entrevista-a-carles-porta-por--tor--la-monta-a-maldita-

Esperem els vostres comentaris.

 


 

 

 

'El Cuaderno Digital': La montaña de Tor, entre el drama rural y el conflicto comunal

Bon dia, seguidors del misteri de la Muntanya de Tor.

En aquesta entrada ens agradaria posar atenció a la crònica d'en Xavier Tornafoch, que mitjançant 'El Cuaderno Digital', lloc web dedicat a la difusió digital de la cultura, fa un esbòs dels conflictes que es van viure a Tor així com els enfrontaments entre cases que en altres temps convivien en pau i total harmonia.  Ho justifica amb la transformació forçosa del medi rural motivada per l'arribada del capitalisme, que ho transformà tot d'una manera agressivament destructiva per a aquell medi rural que tants segles havia coexistit en harmonia amb el seu entorn i el sistema econòmic de l'època, i Tor i la seva gent no en van ser una excepció.

Una interessant crònica i un plantejament trobo que molt encertat, a l'hora d'explicar el per què dels conflictes a l'alta muntanya, però en general crec que és el que va anar succeint a tot el medi rural del país.

En aquest enllaç podeu visitar la crònica d'en Xavier Tornafoch:

https://elcuadernodigital.com/2020/01/28/la-montana-de-tor-entre-el-drama-rural-y-el-conflicto-comunal/

Afegim també aquesta entrada a l'apartat d'Enllaços d'interès i curiositats sobre Tor, al menú de columna de la dreta >>>>

 


 

Entrada Destacada

El Turisme Negre Torna a Sorgir a l'Escena Actual de Tor amb la Sèrie de Carles Porta

Salutacions, seguidors del bloc. Benvinguts una vegada més a la Maledicció de la Muntanya de Tor. Com ja sabeu, fa pocs dies va comparèixer ...