16 de novembre 2022

El Famós Sospitós de Carles Porta

Bon dia tingueu, seguidors de la Maledicció de la Muntanya de Tor.

Us saludo altra vegada, després d'aquesta aturada tècnica ja solucionada, que ens permetrà continuar amb el bloc, escrivint noves entrades i aportant noves informacions al cas del misteri que ens ocupa: La mort del que una vegada fou l'amo de la muntanya de Tor.
Com alguna vegada hem comentat al bloc, l'escriptor del primer llibre sobre Tor, i productor del podcast amb el mateix títol, que va aconseguir introduir-se en aquella hermètica comunitat d'alta muntanya i esbrinar més coses que la mateixa Guàrdia Civil, assegurà fa uns anys en una entrevista, creure tenir un sospitós de l'assassinat de Josep Montaner, Sansa.
 

 
Tot i així, assegurava, ara no és el moment per dir-ho, doncs les coses encara són massa calentes a Tor i fora més prudent esperar. Ja en fa alguns anys d'aquestes declaracions, i pel que sembla, Porta no ha tornat a parlar del tema públicament, per tant, potser ens hauria d'actualitzar les seves sospites tenint en compte que els darrers anys han mort alguns dels protagonistes de la història de Tor.
Si ens fixem en la investigació que Porta va dur a terme a Tor, és fàcil adonar-nos que va arribar molt més enllà que els propis investigadors de l'assassinat de Sansa, fins i tot podríem dir que va estirar fils paral·lels al cas que potser s'hauria estimat més no estirar-los, doncs ja sabem que era barrejat amb activitats il·lícites molt lucratives, i els seus responsables no tenien pas cap interès en deixar que ningú els desbaratés el negoci i els posés en un compromís seriós amb la justícia. Uns responsables perillosos, capaços de tot i amb mitjans humans i materials per treure's del damunt qualsevol periodista tafaner que els fes nosa.
 

 

Com per a tot, hi ha variades teories sobre el sospitós de Porta i el per què no el dona a conèixer, i d'aquí es desprèn la teoria de la por. Por a inculpar algú perillós que podria agafar-se-ho pel costat violent i prendre represàlies, fins i tot s'ha dit que la màfia va amenaçar el mateix Porta perque no parlés, però si em permeteu us donaré la meva opinió; crec que no es tracta d'un tema tan obscur i recargolat, doncs si en Porta hagués estat objecte d'unes amenaces, ni tan sols hagués declarat tenir un sospitós, i potser no hauria escrit 'Tor, tretze cases i tres morts'. Més aviat em fixo en les seves pròpies paraules quan diu que té prou material de Tor per escriure un o dos llibres més, i aquí és on penso, radica el per què de tot plegat. Pensem que si finalment es demostra qui és l'assassí de Tor, la història perd l'interès mediàtic que té fins ara i precisament el que la manté viva; el misteri del crim de Sansa.
 
 

 
En un episodi del podcast 'Tor, tretze cases i tres morts', Porta, mentre parla amb els seus companys col·laboradors del reportatge 'Tor, La muntanya maleïda' que van produir per a TV3, un d'ells li pregunta si sap qui va assassinar Sansa. Ell respon que té un sospitós, però continua dient que no és moment per identificar-lo, que potser caldrà que lo de Tor es refredi una mica. Aquest comentari el va fer el 2.018, i que se sàpiga, no ha tornat a parlar oficialment del tema. El que si que sabem és que està preparant una sèrie sobre Tor que s'emetrà el proper mes de març, on potser, tal i com esperen molts aficionats al cas, en digui alguna cosa al respecte, o com diu ell mateix, en posi llum a la foscor.
Una percepció personal és que Carles Porta es reserva aquesta privilegiada informació per al proper llibre, sobre Tor, que haurem d'adquirir, si volem tenir més informació que ens reserva sobre el cas sense esclarir més controvertit de la història catalana del segle XX. I parlant de llibres, com ja vam escriure en altres entrades, també el proper any 2.023 en veurà la llum el del Rubén Castañer, ja a títol pòstum, on potser també podrem tenir un sospitós del crim segons l'opinió que el propi Castañer en tenia al respecte. On cal destacar com a curiositat, que el mateix Carles Porta va refusar participar al llibre que prepara la família de Castañer i un amic del desaparegut. Quan s'editi aquest misteriós llibre, potser en podrem saber les raons.
 


Fins aquí, i només amb les nostres pròpies teories sobre l'assassí o assassins de Sansa, haurem d'esperar potser alguns anys més que el secret del sumari no escrit prescrigui, doncs aleshores potser llavors podrem dissipar la incògnita que ens manté enganxats al cas.
  

Entrada Destacada

El Turisme Negre Torna a Sorgir a l'Escena Actual de Tor amb la Sèrie de Carles Porta

Salutacions, seguidors del bloc. Benvinguts una vegada més a la Maledicció de la Muntanya de Tor. Com ja sabeu, fa pocs dies va comparèixer ...