17-23/07/1980 - Interviu: Especulación Sangrienta

Pàgines digitalitzades del número 218 de la ja extingida revista Interviu, corresponent a la setmana del disset al vint-i-tres de juliol del 1.980, on el seu titular no deixa de ser d'entrada força sensacionalista i polèmic, titllant de mafiosos els autors dels trets mortals i el seu defensat, Rubén Castañer.

Titulant el reportatge com a "Especulación Sangrienta", el periodista redactor de la sensacionalista publicació, no dubta en cap moment de fer servir frases com 'gang immobiliari internacional', per descriure els autors dels assassinats del 1.980 que segons ell van ser motivats per un negoci de milers de milions de pessetes.

 

 

Segons Pedro Costa Muste (Pere Costa Musté), el periodista redactor del reportatge, van entrevistar alguns veïns de Tor que els van explicar com d'atemorits n'estaven, i com de malament els tractaven els tres cacics del poble; Sansa, Palanca, i Cerdà, un dels motius pels que van haver d'abandonar el poble. És curiós que Pere Costa es refereix durant tot el reportatge a dotze cases, i no tretze.

És comprensible que Castañer odiés profundament aquesta revista, com comenta Carles Porta d'una de les entrevistes amb aquest agent immobiliari, doncs en aquest article no es pot dir que el tractin amb massa respecte.

 

 

Tot i així, quan entrevisten Palanca a l'hospital on va ser ingressat després del tiroteig, aquest cacic els explica la seva versió sobre els fets; que en va sortir viu perquè els seus treballadors van donar la vida per salvar-lo, doncs en realitat el principal objectiu era ell mateix per haver-se negat a acceptar el tracte amb el bàndol de Sansa, Cerdà, i Castañer.

Ens consta que es va tractar el tema relacionat amb la "màfia andorrana" en vàries publicacions de la desapareguda revista Interviu, doncs així ens ho explicava A. Luengo al diari andorrà Bon Dia. I a la majoria dels casos, és complicat parlar dels temes foscos del país dels Pirineus sense parlar de Tor i la seva tràgica i polèmica muntanya.

 

 

També sabem que els veïns de Tor van escriure una carta col·lectiva a la direcció de la revista Interviu, no cal qüestionar-se massa els motius, encara que no sabem exactament qui la va redactar ni els noms dels veïns que la signaven, i seria realment interessant aconseguir una còpia d'aquesta carta per publicar-la al bloc.

No ha estat massa complicat trobar aquest exemplar que ens ocupa aquesta pàgina, i mirarem d'anar aconseguint els altres números de la polèmica revista on es parla de la controvertida i perillosa "màfia andorrana", per afegir-los i comentar-los al bloc, doncs de ben segur ens aportaran informacions del cas que tractem aquí, i que poden enriquir el nostre coneixement sobre la trama en qüestió.

 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els vostres comentaris passaran una moderació prèvia i en breu seran publicats. Gràcies per la vostra participació.

Entrada Destacada

Setè Capítol de 'Tor': Els Contrabandistes

Salutacions i benvinguts a l'entrada de la ressenya del capítol VII de 'Tor', la sèrie documental de Carles Porta, al bloc de la...