23 de març 2024

Carles Porta Torna a Sorprendre'ns Amb 'Tor: Foc Encès'

Salutacions i benvinguts sigueu una vegada més al bloc de la història del poble de les tretze cases: La Maledicció de la Muntanya de Tor.

 

 

Tor és un dels pobles més alts dels Pirineus, just a la frontera amb Andorra, un territori extrem que molts consideren el Far West català. El contraban hi ha estat habitual. Va ser camí de pas per a republicans que fugien de Franco i per a jueus que escapaven dels nazis, i hi va tenir lloc una batalla entre maquis comunistes i guàrdies civils. Amb una gran riquesa forestal i ramadera, diuen que és un cel per a les bèsties i un infern per a les persones, i els odis i les rancúnies hi han arrelat al llarg de més de cent anys.

El 1896, les tretze famílies de Tor van registrar al seu nom una muntanya de 4.800 hectàrees, amb una clàusula per conservar-ne la propietat: mantenir la casa oberta o, com deien els veïns, tenir el foc encès tot l’any. En aquella època ningú volia marxar d’allà, però amb els anys les coses van canviar: qui voldria viure en un llogarret sense llum, aigua corrent ni cobertura de mòbil? Després de dues morts i anys de plets, el 1995 un jutge va sentenciar que la muntanya tenia un amo únic: Sansa. Als cinc mesos va ser assassinat.

Qui va matar Sansa? Carles Porta ofereix finalment els testimonis i la documentació que permeten deliberar sobre aquest crim mai resolt. I amb la passió que l’ha dut a investigar aquesta història durant prop de trenta anys, narra en un relat excepcional uns fets verídics que han convertit Tor en un escenari mític i, alhora, en una metàfora de la història de la humanitat.

«M’atreviria a dir que aquesta és la meva història, la més fi del a allò que considero que va passar a Tor».
CARLES PORTA

Aquesta és la presentació del darrer llibre escrit per Carles Porta, i el segon des que el 2.005 s'edités 'Tor, tretze cases i tres morts', on el periodista i escriptor ens parlava del cas que el va fer part necessària de la pròpia història des que hi va aterrar-hi un fred mes de Gener de l'any 1.997, per a realitzar un reportatge encomanat pels mitjans de comunicació de TV3, i començar així a barrejar-se amb els personatges, els fets, i les investigacions que l'han fet anar de tràfec els darrers vint-i-set anys, tot per mirar d'esbrinar el que es va convertir gairebé en una inevitable obsessió personal: Qui va assassinar Sansa? El reportatge, com ja sabeu, es va emetre en forma de notícia al TN de TV3, detonant imprescindible per al ja mític 30 minuts 'Tor, la muntanya maleïda'.
 



Com ja sabeu, la darrera entrada també la vam dedicar a la famosa obra literària de l'escriptor en qüestió, reeditada fa poc. En aquesta ocasió però, escriurem sobre el llibre que fa temps, ben bé des que vam començar a escriure aquest bloc, ja sentenciàvem que Porta podria presentar en qualsevol moment, a jutjar per la manera amb que deixava l'interrogant al voltant del crim encara sense resoldre al poble de les tretze cases. Sempre hem mantingut que Carles Porta mai no havia confessat quina era la seva hipòtesi sobre el crim de Josep Montaner per interessos personals, i possiblement per a reservar-se l'exclusiva i escriure més sobre el tema, doncs material no li'n mancava pas. I doncs, sembla que no anàvem pas tan errats, i fixeu-vos per on, així ha estat. Per altra banda, ens sorgeix una qüestió que podria haver estat el detonant o potser que podria haver accelerat la presentació del darrer llibre de Porta, que segons sembla, serà la que culminarà la seva obra sobre el cas de Tor. Podria haver estat potser aquest mitjà que hagi empés l'escriptor a fer un obligat espai a la seva atrafegada agenda criminalista, que l'ha tingut ocupat i submergit els darrers anys, deixant de banda el tema de la Muntanya Maleïda? Bé, tampoc no ens hem de posar les medalles que possiblement no ens pertoquen, siguem més humils, tot i que ens agradaria conèixer les vostres opinions al respecte, com sempre en aquest mitjà us demanem.
 
 

 
'Tor: Foc Encès', ja s'anuncia a les principals llibreries a la xarxa, tot i que ara mateix es presenta en prevenda, fins a la seva imminent estrena el proper mes d'Abril. Serà aleshores quan podrem saber la tan esperada hipòtesi de Porta pel que fa a l'assassinat del que una vegada fou l'amo d'una de les finques privades més grans, però també més disputades, de tota la geografia catalana. Abans però, encara tenim pendent l'anàlisi i ressenya de la reedició, com ja us comentàvem, de 'Tor, tretze cases i tres morts' (2.023), que fins ara tenim en lectura.
Cal esmentar també que l'entrada que vam escriure el disset d'Agost del 2.022, s'haurà d'actualitzar, doncs hem d'afegir aquest nou títol a la col·lecció de la biblioteca que fins ara ha inspirat la història de Tor i els seus tràgics, i de vegades, misteriosos esdeveniments, juntament amb la reedició de la que ja us en hem parlat.
Això, però, no és pas tot. Ens sorgeix un altre interrogant més al respecte: Hem d'imaginar-nos doncs que l'estrena d'aquesta nova narració de Porta sigui el primer plat de presentació per a la també tan esperada docusèrie 'Tor', que tantes vegades ha estat anunciada? Des de l'edició d'aquest bloc creiem que si; Pensem que una cosa complementa l'altra, necessàriament. Encara que això només ho podrem saber del cert una vegada hàgim llegit el llibre i hàgim vist els vuit capítols de la docusèrie de no ficció en qüestió. I serà obligatòriament, en aquest ordre cronològic.
 


Bloc MMT

Entrada Destacada

Els Hereus de Josep Montaner Deneguen l'Accés a Carles Porta i a Miguel Aguilera a Casa Sansa

Benvinguts sigueu a La Maledicció de la Muntanya de Tor, seguidors del bloc, us saluda el seu editor. Com hem comentat anteriorment, sembla ...