Batallé un testigo interesante

En el libro de Carles Porta se puede leer que Batallé era un contrabandista muy violento que llevó a Mont y a Marli de Tor a La Seu. Primero los incriminó y después no fue a declarar. Hay gente que afirma que tiene las manos manchadas de sangre. Según parece se llevaba mal con el Sargento Uclés (Yanes a l'obra de Porta), porque quería forzarlo a declarar o que contara lo que sabía, o algo así. La cuestión es que Carles Porta, jugándose el físico intentó sonsacarle información y algo positivo si que obtuvo: la confirmación de otro testigo más, y ya van muchos, que ni Mont ni Marli pudieron cometer el crimen. Mont era un canijo al lado del fuerte viejo montañés Sansa, y Marli era Marli. Vamos que nunca han dado el perfil de asesinos de Sansa, ni de nadie. ¿Alguien comprobó sus antecedentes? Este caso no tiene sentido porque no hay causa aparente. ¿Marli y Mont se enfandan por una deuda y de repente se vuelven asesinos? ¿14 años de paz y de repente muere Sansa? Sí, fue declarado amo de la montaña, pero eso en realidad daba igual, no cambiaba nada, allí todo el mundo hacía lo que le daba la gana, era un pueblo como en el viejo western, sin ley y todo parecía estancado, todo parecía haber llegado a un pacto que llevaba muchos años funcionando. Así que… ¿qué pasó realmente?

 

 

Luciérnaga.

 

2 comentaris:

 1. Bona nit amic Luciérnaga. Bona nit seguidors de la MMT.
  Per a mi, el que va suposar en Batallé dintre el misteri del crim del vell Sansa, va ser més incògnites i a l'hora dubtes. Dubtes de si realment aquest personatge violent i feréstec que es dedicava al contraban i, que suposadament tenia la informació que en Porta necessitava per posar llum sobre alguns assumptes que no eren prou clars, va estar jugant amb la investigació de l'assassinat per voluntat pròpia, o si podria haver estat subornat o amenaçat per no parlar.
  També em crida poderosament l'atenció el fet que el sergent Yanes no cités oficialment el Batallé al judici, i li comuniqués amb una trucada telefònica, o més aviat li pregués que es presentés al judici com a testimoni necessàriament imprescindible per a desmuntar els arguments de la fiscalia que pretenia engarjolar els únics sospitosos que la Guàrdia Civil havia trobat fins aleshores. És molt estrany que un oficial de la Guàrdia Civil acostumat al món judicial i bon coneixedor de les lleis, cometés aquest error tan gran. Personalment no m'ho puc creure. És una de les incògnites més de la llista dels defectes de forma que presenta el sumari pel cas Sansa, de la mà de les forces de l'ordre encarregades d'investigar aquest crim encara per resoldre que cal recordar, segons l'entrevista que va tenir en Porta amb el sergent Yanes, aquest li va assegurar que no el van deixar investigar com ell pretenia i des del jutjat de Tremp, el jutge a càrrec del sumari li va marcar per on havia d'anar la investigació i per on no. Una altra vegada es posa de manifest la necessitat del jutge d'engarjolar la parella Pinto i Mont, com si es tractessin d'un pràctic cap de turc que calmava l'opinió pública i també els habitants de Tor, que fins aleshores podem dir que no dormien massa tranquils sabent que l'assassí o assassins d'en Josep Montané encara corrien lliures i sense identificar.
  Per una altra banda, si ens hi fixem, no concorda la versió del sergent Yanes que pretenia que en Batallé testifiqués al judici tot i sabent que podria esdevenir coartada per a en Josep Mont i la Marli Pinto, parella que havien estat inculpats per la mateixa Guàrdia Civil i que finalment van ser declarats culpables i sentenciats a presó encara que, posteriorment posats en llibertat tot i el testimoni de l'Antoni Gil, que assegurava haver presenciat les agressions que segons l'autòpsia, van causar la mort d'en Sansa, i és que la fiscalia no es cregué el testimoni del pobre Gil José, després de desacreditar-lo i gairebé insinuant que el testimoni no tenia prou facultats per a declarar.
  Si en Batallé hagués declarat al judici per l'assassinat d'en Josep Montané, Sansa, hi hagués hagut dos testimonis contradictoris en les seves respectives versions dels fets; un que podria haver testificat la coartada de la parella de la Seu, i l'altre que ja en va testificar en contra i no se'l van creure, tot i haver engarjolat els sospitosos fins a 14 mesos i sis dies, com a postres. Per tant, amb tot l'exposat i les obvietats que se'n poden destil·lar, tornem al mateix denominador comú de la gran incògnita de Tor: La Mà Negra.

  Salut
  @El Minaire,-

  ResponElimina
 2. Aquí hay dos bandos, está claro...

  ResponElimina

Els vostres comentaris passaran una moderació prèvia i en breu seran publicats. Gràcies per la vostra participació.

Entrada Destacada

Setè Capítol de 'Tor': Els Contrabandistes

Salutacions i benvinguts a l'entrada de la ressenya del capítol VII de 'Tor', la sèrie documental de Carles Porta, al bloc de la...