14 de juliol 2022

Juliol, Sempre Juliol

Salutacions, visitant de la MMT.

Tal i com escrivia Carles Porta al seu llibre Tor, tretze cases i tres morts, a Tor, tot passa al mes de juliol, o com a mínim els fets més rellevants van transcórrer sempre el mateix mes d'estiu que ja s'ha afegit a la llista dels misteris casuals a la història de la muntanya tràgica. Encara  que, com se sol dir, les casualitats no existeixen; en tot cas es tracta de causalitats, i encara que pugui semblar una mica conspiranoic, personalment no crec que sigui casual que els esdeveniments més importants en un lloc com aquest succeïssin tots, precisament el mes 7 de l'any.

Si ens fixem en la cronologia de la història de Tor, des de la creació de la polèmica societat de propietaris de la muntanya, en podem destacar el següent, que comença amb aquest contracte que en va fer els veïns "condueños" a parts iguals:

-1.896, juliol: Es crea la "Sociedad de Condueños de la Montaña de Tor" i es redacten els convenients estatuts per limitar-ne la propietat, l'ús i l'explotació dels recursos naturals de la muntanya, que dècades més tard provocà que s'encengués la metxa d'un polvorí d'enfrontaments físics i jurídics, que finalment esclatà amb tres víctimes mortals, la darrera, recordem, encara pendent d'esclarir-ne l'autoria.

 
-1.980, juliol: Arran d'una disputa que desembocà en baralla amb Rubén Castañer i dos homes que li feien la defensa, moren dos llenyataires de Vic contractats per Palanca, suposadament els seus guardaespatlles. A partir d'aquest malaurat fet, es tensen encara més les relacions entre els dos grups de copropietaris enfrontats per l'explotació de la Muntanya de Tor, i es refermen els bàndols oposats, dirigits per Sansa un, i per Palanca l'altre.

-1.995, juliol: Troben sense vida a casa seva l'amo de la Muntaya de Tor, Josep Montaner Baró, amb clars signes de violència. La sentència del febrer del mateix any que el declarava únic amo, el va sentenciar també a mort, tal i com van profetitzar alguns familiars.

 

 
 

Ens podem adonar que tots aquests fets són segurament els més transcendentals a la història més recent de Tor, des del punt de vista que si no haguessin succeït tal i com ho van fer, molt possiblement ara no seríem escrivint aquestes línies perquè tot indica que la història del poblet més polèmic dels Pirineus no hagués estat tan tràgicament escrita.

Pensem-hi, per un moment: Si mai hagués existit la societat de copropietaris de la muntanya de Tor i els seus indissolubles estatuts, possiblement tampoc s'hi haguessin succeït els esdeveniments clau que van marcar per sempre més la història que ja coneixem, i de fet podríem destacar l'evidència que la famosa "Sociedad de Condueños" va ser el detonant de tots els mals que es van viure a Tor, algunes dècades més tard que aquesta fou creada.

Potser, tal i com escriu en Xavier Tornafoch a "El Cuaderno Digital: La montaña de Tor, entre el drama rural y el conflicto comunal", podria ser que els mals de Tor tinguessin els seus orígens en la transformació del sistema economicosocial del segle XX, on el capitalisme passà al capdavant a la vida de muntanya que fins aleshores basava la seva existència econòmica i social en un sistema gairebé medieval tot i que totalment funcional, on les persones treballaven per subsistir i la moneda de canvi era sovint el que hom produïa o aconseguia mitjançant el bescanvi.

Si passem a fixar-nos en la relació del número set del mes de juliol amb altres temes supersticiosos o fins i tot de la numerologia, veiem per exemple que es tracta d'una xifra en principi de la bona sort, i trobem algunes connotacions com per exemple poden ser les set notes musicals, els set colors de l'arc de Sant Martí, i quelcom més profund com els set xacres del cos humà, els set metalls de l'alquímia, els set dies de la setmana del calendari gregorià. Les meravelles del món en són set, i alguns altres esdeveniments importants que s'han succeït el mes de juliol han estat, per exemple la primera bomba atòmica del món, que fou detonada al desert de Los Álamos als EUA, i l'home trepitjà la lluna el mes de juliol de l'any 1.969. També ens indica la bíblia que el número set és una mena de segell de finalització dels actes més importants del Gènesi, i és representatiu de perfecció, integritat, i plenitud. Veiem, en general, que aquesta xifra és important en la majoria de les religions més practicades.

Així doncs, podríem concloure que els fets més transcendentals de Tor s'esdevinguessin al mes de juliol, no és cap casualitat i més aviat respon a quelcom que ens dóna un missatge de que els fets de la muntanya tràgica han estat marcats sota aquest important segell que esdevé el número set.

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada Destacada

Tercer Capítol de 'Tor, la Muntanya Maleïda': 'Palanca'

Salutacions cordials i benvinguts sigueu a aquesta nova entrada al bloc de la història del poble de les tretze cases. Com cada setmana, escr...