20 de novembre 2022

El Turisme Negre o Tanatoturisme

Benvinguts sigueu novament al bloc La Maledicció de la Muntanya de Tor, seguidors del misteri.

 


Amb la recent publicació del llibre de la sèrie Crims, La Noia de Portbou, ha ressorgit a l'escena actual el turisme negre, també anomenat tanatoturisme, fenomen que involucra els viatges turístics a llocs associats amb la mort i la tragèdia.
 


Existeixen força destinacions turístiques al món freqüentades pel turisme negre, però també pel turisme literari, aquest últim més arrelat, com el seu nom indica, a les destinacions que apareixen a la literatura, independentment associat al turisme negre o no.
Les tragèdies naturals, els accidents humans, i els crims contra la humanitat, així com els atemptats terroristes, també han motivat el tanatoturisme. Per citar-ne alguns, podríem referir-nos als camps de concentració nazis de la IIGM, erupcions de volcans arreu del món com ara el d'Armero, a Colòmbia, els atemptats a les torres bessones de New York, l'accident a la central nuclear de Txernòbil, entre d'altres.
 
 
 
 
Tor no en va ser pas una excepció, i quan es va emetre el reportatge del programa 30 Minuts a TV3 'Tor, la muntanya maleïda', començaria un flux de turisme negre sense aturador, que es perllongaria fins a l'actualitat, i es veié accentuat amb la publicació del llibre 'Tor, tretze cases i tres morts'; va fer mantenir i potser augmentar l'auge turístic dels aficionats al misteri, però també als turistes morbosos que, tal i com assegurava Josep Lladós, de l'hostal Montaña d'Alins, a l'episodi número 5 del podcast amb el mateix títol que el llibre de Porta, Tor es va convertir en un poble tan concorregut com les Rambles de Barcelona, i segons deia, això va beneficiar la Pili de Casa Sisqueta, que va veure com augmentava significativament la clientela al seu establiment de restauració ubicat al mateix poble de Tor.
 
 

 
Fa uns mesos, ens fèiem ressò al bloc del fenomen del turisme literari, quan vam pujar el retall de la publicació d'un document del diari La Vanguardia a la secció 'La Terraza' titulat 'El Puente del Pilar', on el periodista que en redactava aquestes línies en comentava aquest fenomen de masses. Nosaltres també en vam donar el nostre parer a les línies d'aquesta pàgina, continguda dins el llistat dels 'Enllaços d'interès i curiositats relacionats amb Tor', al menú de la columna de la dreta del bloc >>>>
Possiblement, tots aquests llocs que han esdevingut peregrinació obligatòria per a molts turistes amants d'allò fosc, romanguin així per sempre més, doncs fins i tot alguns n'apareixen als catàlegs de les agències de viatges d'arreu del món.
Amb el turisme negre, a Tor, podria ser que la mitjana de visitants anual i de temporada, hagi baixat significativament per haver quedat fora de la moda de les destinacions d'aquesta categoria turística, tot i que em penso que no serà per massa temps més, doncs per al proper mes de març està prevista l'emissió d'una 'docusèrie' batejada amb el mateix nom del 30 minuts que va encetar la fama d'aquell poblet perdut del Pirineu de Lleida i la seva polèmica muntanya; 'Tor, la muntanya maleïda'.
Així doncs, si ens tornem a enganxar al fenomen del misteri de Tor i decidim passar uns dies de visita per aquella terra, des d'aquí fem una crida al respecte i al civisme; hem de tenir en compte que, primer de tot, la muntanya de Tor i els seus propietaris no són una atracció turística, i es mereixen tot el respecte dels forasters que els visitin, així com la cordialitat i la comprensió de tothom.



Bloc MMT

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els vostres comentaris passaran una moderació prèvia i en breu seran publicats. Gràcies per la vostra participació.

Entrada Destacada

Dos Reportatges de TV Inèdits de la Muntanya de Tor

Salutacions cordials i benvinguts sigueu a una nova edició a La Maledicció de la Muntanya de Tor , seguidors del bloc. Si recordeu la sèrie ...