19 de març 2023

Curiositat: Fotografia Històrica de Tor dels Anys 30 (S. XX)

Salutacions i benvinguts sigueu al bloc, seguidors de La Maledicció de la Muntanya de Tor.

Fa tot just uns dies, a la xarxa social Twitter, es va publicar una fotografia antiga de Tor. La piulada va anar a càrrec del compte oficial del FDEIP (@fdei_ponent), i la fotografia històrica està relacionada amb la Guerra Civil Espanyola. Segons expliquen, milicians d'Estat Català van enlairar una Estelada des del balcó d'un habitatge que actualment és propietat de la Societat de Copropietaris de la Muntanya de Tor.
Pel que sembla, quan es va publicar la instantània al diari de Barcelona a principis de l'any 1.937, erròniament se li va atribuir a la localitat de Sort el protagonisme del moment, però en realitat fou presa al poble de Tor, tal i com evidencien les fotografies que podeu veure a continuació.
Podríem afirmar amb moltes garanties de no anar errats, que adults i nens abocats als balcons de la casa en qüestió, segurament eren veïns del poble, i possiblement foren directa o indirectament relacionats amb els fets que van marcar la història d'aquesta convulsa propietat del Pirineu Lleidatà.
Si algú en té més informació sobre aquesta fotografia i de les persones que hi apareixen, serà d'agrair que us poseu en contacte amb el bloc a través dels comentaris públics, o a l'adreça de correu electrònic bloc@muntanyadetor.cat. Tanmateix, si voleu aportar fotografies antigues o qualsevol altra informació rellevant sobre Tor i la seva història, també seran benvingudes.

 
La fotografia en qüestió. Podem comprovar els dos annexes que la casa hi tenia el moment de la instantània, però que més tard i actualment ja no hi són.


 
Fotografia actual de la casa protagonista de l'entrada d'avui. Podem comprovar que els annexes laterals ja no hi són.


 
El mateix habitatge immortalitzat des d'una altra perspectiva. Fotografia aportada per ©Jaume Bassaganya, col·laborador del bloc.



Agraïm sincerament la inestimable col·laboració al bloc d'en Jaume Bassaganya Obiols, en fer-nos esment de la piulada a Twitter on es va publicar aquesta fotografia de Tor, que immortalitza aquest moment històric al famós poble de les tretze cases.
 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrada Destacada

Carles Porta Torna a Sorprendre'ns Amb 'Tor: Foc Encès'

Salutacions i benvinguts sigueu una vegada més al bloc de la història del poble de les tretze cases: La Maledicció de la Muntanya de Tor .  ...